در راستای تبیین اهمیت بحران و تأثیر آن بر زندگی آحاد بشر و نیز ضرورت مدیریت آن مباحث علمی بسیاری موجود است، اما بازدید علمی و یک تجربه عملی میتواند به دانشجویان در درک بیشتر ضعفها و حتی فرصتهای پیش رو کمک شایانی نماید. از این روز بازدیدی از پایگاه ویژه ستاد مدیریت بحران منطقه شش تهران ترتیب داده شد.
به دنبال وقوع زلزله بم در جلسه اضطراري ستاد مديريت بحران شهر تهران در تاريخ 82/10/15 ساخت 120 پايگاه پشتيبانی مديريت بحران توسط سازمان پيشگيري و مديريت بحران پيشنهاد و تصويب گرديد و در تاريخ 82/12/6 دستور احداث پايگاهها (سولهها) به تمامي مناطق 22 گانه شهرداري تهران ابلاغ گرديد. این پایگاهها در بحرانهای احتمالی نقش امدادرسانی اولیه را در هر یک از مناطق به عهده خواهند داشت.
در بخش اول بازدید، مهندس مهدی خسروانی دبیر ستاد مدیریت بحران منطقه 6 در رابطه با نحوه عملکرد ستادهای مدیریت بحران مناطق، وظایف گروههای دوام و هدف از تشکیل این پایگاهها و همچنین نحوه برنامهريزي براي مقابله با زلزله توضیحاتی ارائه کردند. ایشان هدف از تشکیل گروههای «دوام» را آموزش به افراد عادی جامعه دانستند، چرا که در زمان بحران یک نفر در هر خانواده میتواند ناجی اعضا خانواده خود باشد و این امر در زلزله احتمالی تهران بسیار مؤثر و کارآمد خواهد بود.
ایشان افزودند که وسايل و تجهيزات موجود در اين پايگاهها در مواقع عادي به عنوان يك مورد بالقوه به حساب ميآيد اما در مواقع بحراني به بالفعل تبديل ميشود.
در بخش دوم بازدید، دانشجویان امکان حضور در انبار تجهیزات موجود در سوله مدیریت بحران را یافته و با اقلام موجود از جمله انواع چراغهای لازم در مرحله امداد و نجات، ژنراتورهای برق، دیلم، شلتر باکس و محتویات داخلی آن، چادرهای امداد و سایر تجیهزات ضروری در زمان بحران آشنا شدند.
در بخش آخر بازدید، نشست آموزشی در سالن کنفرانس این مجموعه برگزار گردید. در این نشست، مهندس خسروانی در زمینه ساختار و شکلگیری سازمان مدیریت بحران کشور توضیحاتی ارائه کردند و خاطرنشان کردند که زلزله بم نقطه آغاز و زنگ خطری برای پی بردن به موضوع بحران و لزوم مدیریت آن در سطح کشور بود.
همچنین ایشان توضیح دادند که بر اساس بند 1 مصوبه طرح جامع مديريت بحران شهر تهران، شهرداری تهران ملزم به تشكيل ستاد مديريت بحران شهر تهران با هدف هماهنگی امور مربوط به مراحل مديريت بحران (پيشگيری، آمادگی، مقابله و بازسازی) شد و تمامی دستگاههای اجرايی و سازمانهای مستقر در شهرتهران موظف شدند با اين ستاد همكاری نمايند. به اين ترتيب ساختار دبيرخانه طرح، به ستاد و مركز مديريت بحران شهر تهران گسترش يافت.
همچنين براساس مصوبه كميته ملی كاهش اثرات بلايای طبيعی شهردار تهران از سوی وزير كشور به عنوان رئيس ستاد مديريت بحران شهر تهران منصوب شد.
حركت بعدی، ايجاد مركز مديريت بحران شهر تهران به عنوان ساختاری جديد در تشكيلات شهرداری تهران و به عنوان بازوی اجرايی ستاد مديريت بحران شهر تهران بود که نمودار سازمانی مركز مديريت بحران شهر تهران اواخر سال 1380 در شهرداری تهران به تصويب رسيد.
ایشان فعالیتهای مرکز مدیریت بحران را نیز تشریح کردند؛ تهیه نقشهای مجزا برای هر محله که در آن تخلیه اضطراری، نقاط اسکان اضطراری و فضاهای امدادی مشخص شده است از جمله فعالیتهای این مرکز است. در بخش پیشگیری نیز مطالعاتی در زمینه شناخت گسلهای مدفون شده و نصب شتابنگارهایی در سطح شهر تهران و اطراف آن انجام شده است.
یکی دیگر از فعالیتهای این مرکز طرح مدارس مقاوم یا سبز میباشد که به عنوان فضاهای اسکان اضطراری حائز اهمیت است.
در پایان مهندس خسروانی به سؤالات دانشجویان در رابطه با موضوعات مختلف مدیریت بحران در شهر تهران پاسخ گفتند و خانم مهندس خرم نیز از تمایل سازمان مدیریت بحران جهت استفاده از ظرفیت پژوهشی دانشگاهها و حمایت از پایاننامههای دانشجویانی که موضوعاتی در رابطه با بحران را دربردارند، صحبت کردند.